Samenwerken 3.0

Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram.

11 March 2016 Marc Verspeek Leave a comment i-talamo blog

Gratis paper over hoe en waarom in samenwerken 3.0:

Samenwerken draait vooral om tijdige beschikbaarheid van informatie

Er is van alles te vinden en te lezen over ‘het nieuwe werken’, ‘werken 2.0’ (soms al 3.0), ‘slimmer werken’ en ‘plaats- en tijdonafhankelijk werken’. Maar het draait eigenlijk vooral om samenwerken in verschillende groepssamenstellingen en uiteenlopende projecten. Het op elk moment kunnen beschikken over de volledige en actuele informatie in de juiste context, is cruciaal voor die samenwerking versie 3.0. Dát tilt samenwerken nou precies naar ‘the next level’: het verschil tussen digitaal werken en digitaal samenwerken. Daar is een paper over geschreven en die is gratis te downloaden op …

Je hebt digitaal werken en je hebt digitaal samenwerken. Voor de een staan al deze termen over het moderne werken synoniem voor slimmer omgaan met tijd, medewerkers en middelen. Voor de ander betekent het meer vrijheid in wanneer je werkt en hoe je werkt. Daarbij is het resultaat de meetbare factor om te zien of je goed functioneert. De hamvraag blijft echter: hoe ga je dit als organisatie realiseren?

Marc Verspeek en Bart Stelder, zelf de grondleggers van een online samenwerkingsplatform, hebben een paper geschreven waarin duidelijk wordt gemaakt hoe samenwerken 3.0 gestalte kan krijgen. Een eerste voorwaarde is, dat alle informatie die je nodig hebt om te kunnen werken volgens de nieuwe normen, digitaal voorhanden is (of komt). De tweede voorwaarde is dat die informatie eenvoudig onderdeel kan worden gemaakt van bedrijfsprocessen. En de derde voorwaarde is dat de voortgang, acties en reacties worden bewaakt en gelogd. In veel organisaties wordt al digitaal gewerkt. E-mail, MS Office, financiële pakketten en pakketten om voorraden en middelen bij te houden etc., ze zijn allemaal beschikbaar. Dat is echter wat anders dan digitaal samenwerken. Met meer mensen tegelijk aan een project of dossier werken vereist andere functionaliteit en vooral ook een andere instelling. Alle betrokkenen zijn op het juiste moment op de hoogte van alle informatie en de nieuwste ontwikkelingen; daar draait het bij samenwerken om.

De paper is gratis te downloaden

 

 

Tags:

Like this article? there’s more where that came from.

Leave a Reply

Your email address will not be published.