Organiseren? Eerst doen, dan denken.

10 november 2014 Marc Verspeek Leave a comment i-talamo blog

In een traditionele opvoeding krijg je regelmatig het tegenovergestelde te horen. Impulsieve dadendrang is niet gewenst. Op school was het al niet anders en naar mate je hoger opgeleid bent, wordt de nadruk nog meer op denken dan op doen gelegd.

Grote en ook moderne bedrijven worden bevolkt door hoogopgeleide mensen die op deze manier zijn opgegroeid en opgeleid. Eerst heel goed nadenken, dan pas doen. Uitgebreide analyses, doorwrochte business plannen, accordering door vele managementlagen, dat is de manier om dingen gedaan te krijgen en verantwoord te investeren.

Moderne technologie brengt hierin verandering. Doordat productie- en marktintroductiekosten enorm verlaagd worden met moderne technologie, kan er veel meer geprobeerd worden. Google doet dit met nieuwe versies in bijvoorbeeld Google Drive. Er wordt een aanpassing gemaakt op deze bestaande dienst, die vrijblijvend geprobeerd kan worden. Op basis van feedback past Google e.e.a. aan en een verbeterde versie wordt opnieuw ‘live’ gezet voor alle gebruikers. Dit kan doordat de software wordt afgenomen als dienst uit de cloud. Het is niet nodig om bij elke klant op locatie een upgrade te installeren.

Maar ook in de fysieke wereld is dit aan het veranderen. Afgelopen week besteedde VPRO’s Tegenlicht aandacht aan 3D-printen. Daarin vertelt Peter Weijmarshausen, de CEO van 3D-printing service Shapeways, hoe ook fysieke productie mogelijk is met een agile-achtige aanpak. ‘Vroeger’ werd er heel hard en lang nagedacht voordat er een product in grote series geproduceerd en geïntroduceerd werd. Nu is het mogelijk om een uniek product te maken, te testen op de markt, aan te passen en weer te testen. En dit voor hele lage kosten. Een product hoeft eigenlijk niet meer ‘af’ te zijn, het blijft continu in ontwikkeling. De versie die je vandaag koopt is weer beter dan wat je gisteren gekocht zou hebben.

Deze aanpak resulteert in een enorme acceleratie van productinnovatie. Dit zou net zo goed bij procesinnovatie moeten worden toegepast. Organisaties die groeien hebben, moeite om innovatief te blijven. De neiging bestaat om meer en meer nadruk op beheersing en controle te leggen. Voor de verandering van gevestigde werkwijzen en processen is dan veel analyse en ontwerp nodig om te zorgen dat het beheersbaar blijft. Het zou ook hier mogelijk moeten zijn om eerst te doen en dan te denken. Samenwerken op een manier die nu goed lijkt en als het écht werkt, verheffen we de gekozen werkwijze voorlopig tot standaardproces. Tot het moment dat dit standaardproces niet werkt en je iteratief tot een nieuwe werkwijze komt.

En zo word je een ExO. Een Exponentiële Organisatie denkt niet in lineaire groei maar, jawel, exponentieel. Honderden procenten per jaar. Zie dat maar eens te realiseren met voorgedefinieerde en moeilijk te veranderen werkprocessen. Exponential Organizations worden prachtig beschreven in het gelijknamige boek van Singularity University, waarvan de Nederlander Yuri van Geest ( @vangeest ) co-auteur is.

Tags:

Like this article? there’s more where that came from.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.